Regeringen vill slopa stödet till Araby

Uppdaterad
Publicerad

Sysselsättningen har ökat betydligt mer i Araby än i Växjö i helhet och många menar att det beror på det statliga utvecklingsstödet. Ändå vill den sittande regeringen slopa bidraget.

I december 2013 tilldelades Araby och 14 stadsdelar i andra städer ett särskilt statligt stöd för att minska utanförskapet och få fler sysselsatta. Under samma period har Araby haft framgångar på flera områden. Arbetslösheten har minskat och skolbetygen har höjts. Och tack vare det tilldelas Araby ytterligare 10,2 miljoner kronor från staten under 2015.

– Det betyder att det finns möjlighet att göra saker som annars inte kunde gå att göra. Vi har haft en positiv utveckling på Araby vad gäller både sysselsättning och skola, säger Lars Edqvist (MP), tillträdande politiskt ansvarig för integration och urban utveckling i Växjö kommun.

Nya regeringen: ”Kortsiktig lösning”

Den sittande regeringen vill nu slopa stödet, då de framför allt är kritiska mot att det är en kortsiktig lösning. Dessutom är de kritiska till tävlingsmomentet som skapas när stödet ska fördelas, eftersom de områden som bäst lyckas vända utvecklingen åt rätt håll får en större del av stödet.

– Jag tycker det är dåligt. Det visar att den sittande regeringen inte vill satsa på arbetslinjen utan på bidragslinjen. Alla pengar som investeras för att skapa jobb är bra pengar, säger Anna Tenje (M), tillträdande ordförande i utbildningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.