Joakim Torpling är student och får det svårt att klara sig ekonomiskt om priserna höjs. Foto: Ante Frändén/SVT

Rejäla prishöjningar väntas slå mot pendlare

Uppdaterad
Publicerad

Priserna för tåg och bussresor i Kalmar län kan bli rejält mycket högre från årsskiftet.

I morgon tar politikerna i landstingsfullmäktige beslut om en höjning som kan landa på mellan 19 och 29 procent för pendlarkort.

– Det är ju ganska mycket pengar, speciellt för mig som är student, det blir svårt att få det att gå ihop, säger Joakim Torpling, student.

Ytterligare höjning

När förslaget att höja priserna blev känt tidigare under hösten handlade det om höjningar på mellan sex och sju procent, men när förslaget nu är uppe för beslut visar det sig att det handlar om mellan 19 och 29 procent för pendlarkort, något som skulle innebära en ökning på drygt 300 kronor i månaden för den som pendlar längre sträckor inom länet.

Överväger du att ta bilen nu?

– Det är frågan värt, det finns ju bilar som går redan och då är ju frågan om jag inte ska börja samåka om de ska höja priset på det viset, säger PG Pettersson från Halltorp.

Hårdast drabbade

Enligt förslaget är det pendlare och de som åker längre sträckor som drabbas hårdast. Biljettpriset för barn och ungdomar höjs marginellt vid längre resor och en vanlig enkelbiljett inom en zon höjs från 24 till 25 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.