Rekordmånga har otrygga jobb

Publicerad

Det totala antalet tidsbegränsade anställningar har ökat under de senaste åren och är nu tillbaka på rekordnivåerna under finanskrisens 2007.

Det visar en rapport som LO släpper imorgon. Och värst är det för de unga. Varannan person under 25 år som jobbar är visstidsanställd och nu är både antalet och andelen personer med tidsbegränsade anställningar tillbaka på 2007 års rekordnivå, det visar LO:s rapport. Siffrorna har man hämtat från Statistiska centralbyrån.

– Det är en orimlig situation. Vi ser att många unga vuxna i dag sover med mobilen under kudden eller står med mobiltelefonen i duschen, livrädda för att missa det där jobbet där man får gå ut och jobba några timmar, säger Tobias Baudin som är första vice ordförande för LO.

På Sapa i Vetlanda har man för tillfället runt 40 visstidsanställda. Men under högsäsongen kan det antalet fördubblas.

– Det beror på säsongsanpassningen. Vi anpassar personalstyrkan efter antalet kunder, säger Rolf Norin HR-ansvarig på Sapa. Anställer vi för många tillsvidareanställda kan vi komma i en varselsituation istället och det är ett sämre allternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.