För få anmälningar utreds

Uppdaterad
Publicerad

Hanteringen av anmälningar om barn som far illa, så kallade orosanmälningar, riskerar att hanteras på ett rättsosäkert sätt, menar IVO.

Vi har träffat Sara, som fick vänta i ett halvår på att socialtjänsten skulle ingripa kring hennes dotter. En av de första anmälningarna kring Saras barn kom från polisen. De kom hem till Sara och hennes före detta man efter att de haft ett våldsamt bråk som slutade med att de knuffade varandra.

Men trots att det vid det laget också hade kommit en anmälan från psykiatrin, som Sara hade kontakt med, som handlade om en stark oro för att föräldrarna inte klarade av att ta hand om flickan, valde Nässjö kommun att inte starta någon utredning.

Gjordes många anmälningar

– Det gjorde ju väldigt många orosanmälningar, både från sjukvård, polis och anhöriga. Men socialen valde att inte göra någonting, att inte hjälpa till, säger Sara, som egentligen heter något annat.  

Anledningen till att Nässjö kommun inte gick vidare och startade en formell utredning av anmälningarna kring Saras dotter var att både Sara själv och hennes före detta man sa att de inte behövde något stöd i att ta hand om flickan. Men det har socialtjänsten kritiserats för av IVO, inspektionen för vård och omsorg.

– Vid alla anmälningar ska det göras en förhandsbedömning kring och om de har karaktären av att barn befaras fara illa och finns det uppgifter i det så ska det ganska mycket till för att man inte ska inleda en utredning, säger Erik Kangeryd på IVO:s tillsynsenhet i Jönköping.

Bevittnat våld

Men trots att flickan vid ett tillfälle alltså bevittnat våld mellan sina föräldrar, att psykiatrin uttryckt oro för att mamman inte orkade ta hand om henne och att pappan själv erkänt att han hade väldigt smutsigt omkring sig när Sara var inlagd, nöjde sig Nässjö kommun med att prata med Sara själv och hennes man. Mer får man heller inte göra om man inte öppnar en utredning utan bara gör en så kallad förhandsbedömning.

– Förhandsbedömningen är ju ingen utredning utan det är ju bara ett ställningstagande som ska leda fram till att man beslutar om att inleda utredning eller att inte inleda utredning. Och det är ju först när man har inlett en utredning som man kan ta externa kontakter exempelvis med skola med barnomsorg och så vidare, säger Erik Kangeryd.

Skulle inte ha nöjt sig

I samband med att anmälningarna gjordes var Sara psykiskt instabil och hon menar själv att socialtjänsten därför inte skulle ha nöjt sig med hennes garantier om att allt var som det skulle.

– Jag tycker att de borde ha startat en utredning för då hade de ju kunnat prata med dagis och med anhöriga. Det kan de ju inte göra om de inte startar en utredning. Nu hade de ju inget annat att gå på än sin egen känsla, säger Sara.

Erkänner misstag

Nässjö kommun erkänner att de borde ha startat en utredning kring Saras dotter i ett tidigare skede. Men de, precis som många andra socialtjänster, vittnar om en stor ökning av antalet orosanmälningar de senaste åren vilket de tror kan ha bidragit till att tröskeln för att inleda utredningar blir högre.

Och även IVO får nu in allt fler signaler om att kommuner låter bli att starta utredningar även när anmälningarna handlar om allvarliga missförhållanden. 

– Ja vi får ju klagomål och anmälningar från privatpersoner men också från professionen som upplever att det här inte har fungerat i olika sammanhang, säger Erik Kangeryd.

Hot mot rättssäkerheten

Att riktiga utredningar inte startas innebär också att det riskerar att startas informella utredningar. Något som IVO ser som ett hot mot rättssäkerheten.

– Inleds en utredning så ska det också utmynna i ett beslut och det kan man överklaga om man är missnöjd med det. Under utredningens gång ska det också vara en delaktighet från den som den här utredningen rör. Så i grunden är det här en jätteviktig rättsäkerhetsfråga, menar Erik Kangeryd.

Handlade om samma sak

I Saras fall kom det totalt sett in 16 anmälningar. Men de första sex utreddes aldrig eftersom de handlade om samma sak som det som socialtjänsten redan frågat Sara och flickans pappa om.

Men kan du inte förstå att det blir svårt att hantera när det kommer in så många anmälningar i ett och samma ärende?

– Jag tycker att man borde ha tagit det som ett tecken på att något verkligen var fel och inte bara skitit i det, säger Sara.

Nuläget för ”Saras” dotter:

Flickan lever i dag på annan ort med sin pappa, men har kontakt och umgänge med sin mamma. Socialtjänsten kom i sin utredning fram till att det, trots föräldrarnas konflikt, inte fanns grund för att omhänderta flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.