Anton Halldén, fiskerikonsulent Foto: Johannes Tolf

Rödingbeståndet har ökat kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Krisen för rödingen i Vättern är inte längre alarmerande. Enligt länsstyrelsen beror ökningen på fredade områden och hårdare fiskeregler.

Under 1900-talet minskade storrödingbeståndet med runt 70 procent och läget var mycket allvarligt i bland annat Vättern. Men från och med 2007 ser länsfiskerikonsulent Anton Hallden en positiv ändring och rödingbeståndet har tiodubblats.

– Det var som allra sämst 2004-2005. Men olika insatser har gjort att trenden nu brutits, bland annat hårdare fiskeregler.

Just nu leker rödingen och i Huskvarna hamn kan man se dem i hamnbassängen. Under helgen kom närmare tusen personer för att se skådespelet. Och även en regnig måndag, som idag, fanns det de som ville titta.

– Jag har sett flera stycken. Jag tycker de är fina och färgglada, säger Wilma Titusson som ligger på bryggan och kikar ner i vattnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.