Alexander och Ildiko Dimén. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Rullstolsburen fick benet brutet i färdtjänsttaxi

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Alexander Dimény skulle åka färdtjänst, men allt gick inte som det brukar utan Alexander Diménys knä klämdes mot sätet och vreds till.

Alexander Dimény från Emsfors i Oskarshamns kommun har en cp-skada och hade ledsagare med sig denna dag den 12 mars när han skulle åka med färdtjänsten till Oscargymnasiets bowlinghall.

Chauffören trixade och hade problem och få in rullstolen i taxin. Alexanders knä klämdes så illa att han fick uppsöka akuten, där de konstaterade att han fått en spiralfaktur i vänster ben.

Benet behövde gipsas

Benet gipsades, ett gips som ska vara på i sex veckor. Det gör att Alexander Dimény blir sängliggande och hans mamma Illdikio måste ta ledigt från arbetet.

Alexanders mamma Ildiko Dimény har kontaktat det aktuella taxibolaget. Chauffören har bett om ursäkt, men Illdiko önskar att de gör en intern utredning. Och hon har hittills inte sett några papper på att en utredning är startad.

– Jag är även väldigt besviken över taxibolagets agerande. Det var jag som fick ta kontakt med dem. Det borde ju har varit de som kontaktat mig, säger Ildiko Dimény till Smålandsnytt.

KLT tar inget ansvar

KLT som har hand om all kollektivtrafik och färdtjänst i Kalmar län säger att det är transportörernas försäkringar som gäller och att det ska vara trygghet nog. De menar att avtalen mellan dem och taxibolagen ska trygga kundens säkerhet, skriver tidningen Barometern.

Smålandsnytt har varit i kontakt med taxibolaget som körde Alexander Dimény men de vill inte svara på några frågor om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.