Nu kan du samåka med mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Långasjö blir först i Kalmar län med mobilsamåkning, ett fenomen som just nu sprider sig på olika orter runtom i Sverige.

Inför morgondagens premiärfest för mobilsamåkning, på bygdegården i Långasjö har ett femtiotal personer anmält sig. Mellan klockan 15 och 18 kommer det finnas personer på plats som hjälper till med registrering och svarar på frågor.

– Vi hoppas att så många som möjligt registrerar sig, lägger in sina resor och att många bokar samåkning, säger Eva Garami, byadministratör.

Mobilsamåkning innebär att man med hjälp av mobiltelefon eller dator nu enkelt ska kunna samordna sina resor till olika orter i omgivningarna. I nästan varje by finns det hållplatser och systemet är tänkt att passa alla typer av resor, såväl enstaka som arbetspendling.

En krona per kilometer

Att åka med i en bil kostar en krona per kilometer och fakturering och utbetalning sker automatiskt genom bokningssystemet.

– Det finns väldigt många fördelar med att bo på landsbygden men kommunikationerna är ett problem och nu försöker vi åtgärda det, säger Malin Lundqvist Gunnarsson, ordförande i Långasjö skolas föräldrastyrelse.

Det är Enerigmyndigheten och Energikontor Sydost som sponsrat med uppstartningsbidraget för att få igång det tekniska systemet och kunna utbilda byadministratörer. Det är dem som i sin tur godkänner användare och lägger till hållplatser.

Spara tid och pengar

Förhoppningen är att man genom samåkningen ska kunna bidra till en bättre miljö och samtidigt spara både tid och pengar.

I den lilla byn Tolg utanför Växjö har samåkningen fallit väldigt väl ut, efter ett års samåkning har invånarna minskat sina koldioxidutsläpp med 2,5 ton. Långasjö är alltså först ut i Kalmar län men snart följer även Älmeboda, Linneryd och Urshult i Tingsryds kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.