Från vänster: Mikael Carlson HSB Gambrinius, Ingvar Edeborn HFF, Anna Mårtensson (FP) kommunalråd, Mattias Peterson Fastighetsägarna. Foto: Eva Unosson/SVT

Samarbete för integration

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsområdet Söder i Huskvarna hör till de områden i kommunen som har störst andel arbetslösa bland sina hyresgäster.

Nu satsar kommunen och fastighetsägare 550 000 kr på att få boende att trivas bättre och skapa aktiviteter.

Söder i Huskvarna är en idyllisk blandning av lägenhetshus och villlor. Området är ett av de fyra som Jönköpings kommun prioriterar vad gäller skola, arbetslivsinsatser och liknande.

Arbetslösheten bland de boende i flerfamiljshusen ligger på 50 procent och andelen med invandrarbakgrund på 57 procent. De sociala och ekonomiska problemen är inte jättestora, än, och med satsningen vill aktörerna förhindra att de ökar.

Två anställda

Kommunen satsar 275 000 och fastighetsägarna ungefär lika mycket.

– Vi kommer att anställa en eller två personer, helst en kvinna och en man, som ska arbeta med integration och med att skapa aktiviteter på området, berättar kommunalrådet Anna Mårtensson (FP), en av de drivande bakom projektet.

För att få ner omsättningen på folk i området kommer de tre fastighetägare som är med i satsningen, i samverkan med kommunen, att försöka vara mer hjälpsamma om människor har svårt att betala sin hyra i tid eller om de hotas av vräkning.

– Det ligger i vårt intresse att folk bor kvar. På sikt höjer det statusen för hela området och problemen blir mindre, menar Mikael Carlson, HSB Gambrinius.

Sociala projekt

Med på ett hörn finns också fotbollsföreningen Husqvarna FF.

– Vår förening engagerar oss gärna i sociala projekt och vi hoppas kunna aktivera många ungdomar på området och också engagera vuxna i vår förening. Och då handlar det nödvändigtvis inte bara om fotboll, berättar Ingvar Edeborn, HFF.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.