Foto: Kim Gamel/TT

Sandmoln över Kalmar i helgen

Publicerad

Sand från Sahara kan till helgen blåsa in över Kalmar län.

Snart får vi kanske känna av ett stycke Sahara. Eller snarare sanden därifrån. Men något ”blodregn”, som det senaste dygnet fallit över södra Storbritannien, blir det sannolikt inte.

Det är sand från västra Sahara som har virvlat upp i atmosfären och förts norrut mot Brittiska öarna. Personer med känsliga luftrör har uppmanats att hålla sig inne. Till råga på allt är luften i många av de drabbade områdena redan hårt nedsmutsad av bilar och industrier och trycks ned av ett högtryck som bildar ett lock över eländet.

Stoftmolnen förs nu med vindar vidare åt nordost och väntas nå södra Skandinavien på lördag kväll eller natten till söndag.

– Men vi kommer troligen inte att märka mycket eftersom de hinner spädas ut ordentligt, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

I vårt land kan stoftmolnen komma att passera främst Skåne, Blekinge och Kalmar län.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.