Foto: Svt

Dragkamp om nya höghastighetsbanan

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny höghastighetsjärnväg planeras. Stopp ska i så fall bli mellan Växjö och Alvesta. Den ska börja i Jönköping och sluta i Helsingborg. I alla fall om politiker i södra Sverige får bestämma.

På fredagsförmiddagen tog de tre kommunerna Kalmar, Karlskrona och Växjö beslut om att gemensamt arbeta för en ny sträckning av en höghastighetsjärnväg väster om Växjö, mellan Växjö och Alvesta.

De tre kommunerna planerar nu för att sträckningen ska gå från Jönköping, väster om Växjö mellan Växjö och Alvesta, vidare till Helsingborg.

Tre kommuner samarbetar

– Hur realistiskt vårt förslag är lämnar jag över till professionella utredarna, men jag tror att vi har goda chanser att få igenom det här förslaget, eftersom vi är ett befolkningstätt område. Räknar vi ihop områdena kring Kalmar, Karlskrona och Växjö är vi närmare en miljon människor, säger kommunstyrelsens ordförande i Växjö Bo Frank (M).

– Vi måste se till att en stark sydostregion inte hamnar i skuggan när de nya infrastruktursatsningarna görs. Därför är det av största vikt att de tre sydostkommunerna agerar gemensamt på ett tidigt stadium innan alla beslut är tagna, säger Bo Frank.

Banan klar om 18 år

Europakorridoren är en stor infrastruktursatsning som enligt uppgifter från regeringen påbörjas 2017 och beräknas vara klart ungefär 2032 till en beräknad kostnad om ca 140 miljarder.

Det är av största vikt för sydöstra Sveriges utveckling att triangeln Växjö-Kalmar-Karlskrona inte glöms bort i hanteringen av satsningen på de nya stambanorna för höghastighetståg, anser växjöpolitikerna Per Schöldberg (C) och Bo Frank (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.