Peter Lindberg Foto: Arkivbild

Vanvårdade vänder sig till SD-politiker

Uppdaterad
Publicerad

När Vanvårdad och Bortglömd, Stulen Barndom och andra föreningar för före detta barnhems- och fosterhemsplacerade under fredagen samlas i riksdagshuset i Stockholm sker det på inbjudan av Sverigedemokraterna.

– Vi måste söka politiskt stöd för att få den ersättning som vi hittills nekats, säger Peter Lindberg från Aneby, talesman för organisationen Vanvårdad och Bortglömd.

Upprinnelsen till dagens möte i riksdagshuset är besvikelsen över att mer än 40 procent av de personer som ansökt om ekonomisk ersättning för sitt lidande under fosterhems- eller barnhemsplacering har nekas ersättning.

Söker samarbete

Föreningarna Stulen barndom, Vanvårdad och Bortglömd,  RFHL och Samhällets styvbarn vill efter flera år av motsättningar och stridigheter börja samarbeta mer för att tillvarata sina medlemmars intressen bättre.

I det läget har Sverigedemokraternas riksdagsledamot Margareta Larsson bjudit in organisationerna till riksdagshuset.

– SD är det enda parti som visat intresse för vår sak och därför ser jag inget fel i att vi söker stöd därifrån, säger Peter Lindberg.

Han säger att han inte heller har mött några negativa reaktioner över att organisationen samarbetar med ett parti som de traditionella riksdagspartierna valt att inte samarbeta med.

Vill få mer pengar

Enligt Peter Lindberg måste den statliga Ersättningsnämnden lätta på kraven för vilka som ska ha rätt till ersättning. Dessutom anser organisationerna att de svenska vanvårdade ska få ersättning i nivå med vad deras norska olycksbröder och -systrar har fått. Det betyder mellan en och 1,5 mljoner kronor i stället för de 250 000 kronor som svenska staten tidigare utlovat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.