Sigtuna kommun vill köpa tanten

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s rapportering om att kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott i Växjö säger nej till en staty av ”Tanten” så har nu flera spekulanter hört av sig till konstnären Susanna Arwin. Bland dem Sigtuna kommun.

– Sigtuna har nästan bestämt sig att de vill ha statyn, berättar Susanna Arwin.

Hon säger att hon har fått flera samtal, både från kommuner och privatpersoner, som visat intresse för statyn efter att Växjö nu tvekar.

Tantstatyn i Växjö

Antirasistisk symbol

Sigtuna säger att de vill ha statyn för att de ser den som en antirasistisk symbol. Och de är alltså inte de enda som reagerat på nyheten att kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott sagt nej till statyn. På sociala medier är det flera som ifrågasatt beslutet.

Men politikerna i Växjö menar att en staty riskerar att sända ut fel signaler om att det är okej att använda våld mot oliktänkande. Samtidigt vill andra se tanten med handväskan som en symbol för någon som står upp mot rasism och främlingsfientlighet.

Beslut

Nästa vecka ska frågan upp i kultur- och fritidsnämnden i Växjö för avgörande. Återstår att se om opinionen då kan påverka beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet