Simulator ska testa patienternas körförmåga

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Kronoberg har som första landsting skaffat en simulator som ska avgöra om en person är medicinskt lämplig att ha körkort. Framför tre dataskärmar ska både äldre och unga få testa körförmågan.

–  Personer som kommer att sitta i den här körsimulatorn är framförallt yngre som vill ha körkort men som transportstyrelsen önskar ytterligare information om hur dom fungerar. Och det är oftast om man har någon sjukdom eller annan diagnos, säger Maria Fogelström som är arbetsterapeut på trafikmedicinska enheten på landstinget Kronoberg.

Enheten utreder varje år ett hundratal personers lämplighet att ha körkort. Det handlar oftast om äldre som läkare remitterar dit efter en tids sjukdom och ungdomar med adhd eller någon annan neuropsykiatrisk diagnos och som ännu inte fått körkort.

Simulatorn är framtagen av Statens väg- och transportinstitut och har kostat mellan 700 000 och 800 000 kronor. Efter en del tester och justeringar ska den tas i bruk i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.