Sju länder i stor militärövning

Uppdaterad
Publicerad

Under en och en halv vecka pågår militärövningen Joint Action 2014 i Eksjö, Skillingaryd och Hagshult.

Under övningen deltar förutom Sverige sex andra länder med totalt 2 400 män och kvinnor. Estland, Lettland, Irland, Finland, Litauen och Norge. Tanken är att de gemensamma styrkorna ska kunna sättas in i olika fredliga aktioner i konfliktområden världen över.

– Det är en del av EU:s krishanteringsgrupp, det är viktig att vi kan gemensamt kan hantera konflikter som uppstår i länder runt om i världen, säger Olof Johansson som är biträdande övningsledare.

Kan störa boende i området

Övningen pågår mellan den 3-12 november och det finns en risk att en del boende i området kan störas enligt Olof Johansson. Han säger att de har gått ut med information till alla berörda och han hoppas deras övningar ska störa så lite som möjligt.

– Det som påverkar mest är ju givetvis när vi startar och landar våra helikoptrar, vad gäller de andra flygövningarna så stör de ej mer än en vanlig reguljär flygning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.