Arkivbild Foto: TT

Sju nya fall av övergrepp mot barn anmälda

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare sju nya fall av misstänkta övergrepp mot barn har anmälts mot den man i 20-årsåldern som sitter häktad och har erkänt grov våldtäkt mot barn på en förskola i Kalmar län. Två av dem ska gälla andra barn än de som går på förskolan.

Enligt ett pressmeddelande arbetar polisen just nu med utredningar av sju nya fall utöver de två som sedan tidigare anmälts. Totalt rör det sig alltså om nio fall.

– Det här är varje förälders mardröm. Förutom hemmet är förskolan den plats där barnen vistas mest. Om de inte kan vara trygga där, var är de trygga då? säger åklagare Linda Caneus som är förundersökningsledare i pressmeddelandet.

Sexövergrepp på förskola

Inte bara barn på förskolan

Men utredningen handlar inte enbart om barn på förskolan där mannen gjort praktik. Hur många av fallen som rubriceras som grov våldtäkt och hur många som gäller sexuellt övergrepp av barn är inte känt.  De barn på förskolan som misstänks ha blivit utsatta är mellan två och sex år gamla och det handlar om både flickor och pojkar.

Enligt polisen går utredningen nu vidare med förhör med barn, föräldrar och personal. En del tekniskt arbete är avklarat och där väntar polisen på analyser och besked.

”Bra bevisläge”

– Utredningsmässigt ser bevisläget bra ut, men det är oerhört mycket jobb som återstår, säger åklagare Linda Caneus.

Mannen anhölls i fredags morse och häktades i måndags. Han har erkänt ett fall av grov våldtäkt.

– Vi är precis i början av utredningen och det är mycket jobb kvar, säger Lina Isaksson-Funke som är informationsansvarig hos polisen i Kalmar.

– Hur många poliser jobbar med utredningen?

– Jag har inte den siffran, men det är många och ju fler anmälningar som kommer in, ju fler resurser måste vi sätta till. Och det här är inget som bara påverkar poliser, utan det påverkar fler aktörer i samhället, säger Lina Isaksson-Funke.

Inte tidigare straffad

Förskolan har uppgett att de begärt ett registerutdrag på 21-åringen, och han är inte straffad tidigare.

De flesta som begår övergrepp mot barn har aldrig gjort det förut, enligt Börje Svensson, psykoterapeut som behandlat både offer och förövare.

– På så sätt är det ett trubbigt verktyg med registerutdrag, det kan ge en falsk trygghet, säger han till TT.

Fakta: Registerkontroll

 * Lagstiftningen om registerkontroll syftar till att stärka barns och ungas skydd mot sexuella och andra grova brott.

 * För att börja ett arbete inom förskola, skola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet krävs därför att personen visar ett utdrag ur belastningsregistret.

 * Den som inte visat registerutdrag får inte anställas, anlitas eller tas emot i verksamheten, enligt skollagen.

Källa: Skolverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet