Sjukvårdsdirektören: ”Det här är ett misslyckande”

Publicerad

Vid upprepade tillfällen har Region Kronoberg legat på vårdcentralen Hälsoringen om att hälsoundersökningarna måste bli av.

I snart fem månader har de asylsökande på Björkhaga utanför Älmhult väntat på en hälsoundersökning. Men inget har hänt. Region Kronoberg har ansvaret för att det blir av, och uppdraget har legat hos vårdcentralen Hälsoringen.

– Vi tycker inte att detta är bra. Det ingår i det allmänna uppdraget för vårdvalsenheterna att tillhandahålla de här hälsoundersökningarna, säger Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.

Har sagt att det ska bli av

Region Kronoberg har vid upprepade tillfällen legat på om att hälsoundersökningarna måste bli av.

– Jag har varit inkopplad vid tre tillfällen sedan november och vid varje tillfälle har jag fått beskedet från Hälsoringen att de ska starta hälsoundersökningarna omedelbart. De senaste veckorna har vi följt upp det här en gång i veckan.

Han säger att han förstår att hälsoundersökningarna inte blev av från dag ett, eftersom vårdcentralen inte haft några asylboenden tidigare.

– Men dag ett är ganska länge sedan. Vi har aviserat en lång rad möjligheter för hur man skulle kunna lägga upp det här, erbjudit kontakter med distriktssköterskor och annat.

Fungerar på andra orter

Han ser det som ett misslyckande från regionens sida att inga hälsoundersökningar har blivit av.

Borde ni inte legat på mer?

– När man får garantier för att nu ska vi starta, så är det rätt rimligt att tro att man faktiskt gör det. Det funkar ju på alla andra orter där vi har flyktingmottagande. Men hade jag vetat i november att det skulle bli så här svårt så hade vi haft en annan koll på detta, säger Per-Henrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.