Skarp kritik mot Högsby efter pedofilfall

Uppdaterad
Publicerad

Högsby kommun får kritik av Skolinspektionen för sin obefintliga kontroll av den förskola där barn utsattes för grova sexövergrepp.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att Högsby kommun har stora brister i tillsynen av enskilda verksamheter. Utredningen har visat att kommunen beslutade år 2005 att inspektion skulle ske vart femte år, något som sedan inte har skett.

– Det har funnits rutiner i kommunen, men man har inte följt dem. Kommunen har inte haft tillräckliga kontrollsystem. Orsaken till det måste nog kommunen redogöra för, säger avdelningschef Agneta Sandén vid Skolinspektionen.

Sexövergrepp på förskola

Inte heller finns det något system för att säkerställa att tillsyn sker, konstaterar Skolinspektionen. Kommunen brister alltså inte bara i tillsynen av verksamheten, utan också i kontrollen av att tillsynen ska ske.

Inget viteshot

Nu får alltså Högsby kommun kritik, men kravet på förbättring är inte förenat med viteshot.

– Vi uppfattar att kommunen, som vi haft en hel del kontakter med, är på väg att åtgärda bristerna. Man kan lägga ett vite för att driva på, men vi bedömer att kommunen inlett arbetet, säger Agneta Sandén.

Högsby kommun driver sedan i somras en egen utredning kring den aktuella förskolan, som alltså inleddes efter att pedofilskandalen avslöjats.

Brister i många kommuner

Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler konstaterar att Högsby är en av många kommuner vars tillsyn brister:

– För några år sedan granskade vi kommunernas tillsyn av förskolor, och såg då att den faktiskt inte var särskilt kvalificerad. De hade en svag bild av hur verksamheterna fungerade.

Frågan är om sexövergreppen i Högsby hade kunnat förhindras med en fungerande tillsyn.

– Man kommer inte åt allt med tillsyn. Så jag låter det vara osagt om man upptäckt detta med en väl fungerande tillsyn, säger Begler.

Ägarbyte bakom missen

Enligt kommunchefen i Högsby, Anders Johansson, så beror den missade tillsynen på ett ägarbyte av förskolan. Den förra ägaren aviserade att de tänkte avveckla verksamheten 2011, och då gjorde tjänstemannen som hade ansvaret för verksamheten bedömningen att en tillsyn inte behövdes.

När sen den nya ägaren tog över 2012 planerades en ny tillsyn, men den hann enligt Anders Johansson inte genomföras innan 2014 då pedofilskandalen började rullas upp. Det hade då gått fyra år från det att tillsynen, enligt kommunstyrelsens eget beslut, skulle ha genomförts.

Rent hypotetisk, betyder det att en verksamhet i er kommun skulle kunna drivas utan tillsyn om man byter ägare var femte år?

– Detta är ju en av de punkter som vi kritiseras för. Uppdraget är att kommunen nu ska hitta ett system så det alltid genomförs tillsyn efter det beslut som kommunstyrelsen har tagit, säger Anders Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet