Skid-VM slöar ner internet i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket på Växjö kommun blev under veckan överbelastad i samband med skid-VM i Falun. Nu tar man höjd för herrarnas stafett i eftermiddag.

Användandet av strömmad media i Växjö kommuns nät gick upp kraftigt under början av veckan och toppade maxkapaciteten för Växjö kommuns nät under tisdagen och onsdagen. Även damernas stafett i skid-VM på torsdagen nådde höga nivåer. Resultatet blev att hela nätverket slöades ner.

– Inget kritiskt hände, men det tog lång tid att komma åt dokument på gemensamma servrar och nätet var allmänt segt. Vi behöver nätet till viktigare trafik än strömmad TV, säger kommunens IT-chef Peter Bergehamn.

Vädjar till anställda att inte streama TV

I onsdags gick han ut med en vädjan på Växjö kommuns intranät att vara försiktig med att använda kommunens nät under världsmästerskapet. Det är inget förbud utan en rekommendation.

– Det är första gången vi märkt det här och det kan ha att göra med att VM är i Sverige nu, säger Peter Bergehamn

– Vi kan inte förbjuda vissa sidor eller sajter på nätet men vi kommer lyfta frågan hur vi ska göra för framtiden.

Han menar att ett förbud inte är rätt väg att gå eftersom internettrafiken också används i utbildningssyfte.

– På många av våra skolor kan eleverna koppla upp sig med sina datorer på vårt nätverk, så överbelastningen beror inte bara på personal som arbetar inom kommunen.

Tillfällig lösning införs

Peter Bergehamn är ganska säker på att överbelastningen berodde på skid-VM och damernas stafett. Inför herrarnas stafett på fredagen har man därför satsat på att öka internetkapaciteten tillfälligt.

– Vi på IT-avdelningen fick gå in och göra en tillfällig lösning som ökade vår internetkapacitet, men det är inget vi kan ha permanent, men som vi kommer att använda oss av i eftermiddag, säger Peter Bergehamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.