Foto: TT

SKL: Inför skolans regler för bakgrundskontroll i hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Kommuner och Landsting vill att kommunerna ska införa liknande regler när det gäller utdrag ur belastningsregistret för de som jobbar inom hemtjänst som de som gäller i skolan. En sådan lagändring kan vara på gång.

– I dag är det helt oreglerat vilket innebär att Ljungby kommun faktiskt inte begått något fel alls i den här historien, säger Sophie Thörne, arbetsrättschef på SKL, till Smålandsnytt. 

Men nu kan det alltså vara ändringar på gång. I somras var en utredning om registerutdrag i arbetslivet ute på remiss. I den föreslås att en registerkontroll bara får göras om det uttryckligt stöd i lagen, vilket redan i dag gäller för skolan, förskolan och psykiatrin.

Guldstölder i Ljungby kommun

”Allt fler frågar efter utdrag”

SKL vill nu att även hemtjänst och personliga assistenter ska omfattas av en sådan lag.

– Men vi anser samtidigt att det är bra att det ska krävas lagstöd för att begära registerutdrag.  För den som har avtjänat sitt straff ska ha en chans att komma tillbaka till arbetslivet. Trenden nu när det inte är reglerat är ju att allt fler arbetsgivare frågar om ett utdrag oavsett vad man ska jobba med och så vill vi inte ha det, säger Sophie Thörne.

–  Samtidigt ska man komma ihåg att ett registerutdrag inte är någon garanti, att man också måste göra en grundlig rekrytering. ​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldstölder i Ljungby kommun

Mer i ämnet