Sotsvart praktbagge Foto: AG Schmitz

Skogsbrand ger insekter hett kärleksliv

Uppdaterad
Publicerad

Det är för arter som Brandnävors och Sotsvarta praktbaggars skull som naturvårdsverket ska sätta fyr på skogen de närmaste åren.

Det finns ett 80-tal växter, svampar och insekter som tillhör de pyrofila (brandälskande) arternas skara. Flera av dessa arter är starkt hotade, inte av brand utan av att det brinner alldeles för lite i de svenska skogarna.

Det är bakgrunden till ett av de största naturvårdsbrännarprojekten i landet någonsin.

– I Jönköpings län kommer vi att anlägga bränder på omkring 40  hektar de närmaste åren, säger naturvårdsförvaltaren Kjell Mohlin på Länsstyrelsen i Jönköping.

Flugor och baggar

Just nu förbereder han årets första naturvårdsbränning vid Slättösand sydväst om Värnamo. 

– Vi räknar med att klara av en eller två naturvårdsbränningar per år och sammanlagt handlar det om 5-7 objekt som ska genomföras de närmaste åren.

Huvuddelen av naturvårdsbränningarna i Jönköpings län kommer att ske i den sydöstra länsdelen, inom Vetlanda kommun. Liknande bränder ska arrangeras på andra sidan länsgränsen i Kalmar län. I Jönköpings län ska det också naturvårdsbrännas i ett stråk längs Nissan.

– Det räcker inte att bara elda skogsområden på måfå. För att de insekter som gynnas av skogsbränder och branddödad ved ska få en reell chans att föröka sig måste brandområdena ligger förhållandevis nära varandra. Då kan insekter som Rökdansflugorna, Vithornade barkskinnbaggarna, Sotsvarta praktbaggarna, Stora Plattnosbaggarna och Skiktdynemotten flyga iväg och hitta individer av motsatta könen att para sig med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.