Skolbibliotek i världsklass i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Sexton svenska skolor har nyligen fått utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass, och fyra av de sexton skolorna finns i Växjö.

Det är eleverna på Ringsbergsskolan, Öjabyskolan, Centrumskolan och Teleborg Centrums skola, som nu har fått kvitto på att deras skolbibliotek håller världsklass.

Det är Akademikerförbundet för kultur och kommunikation som beslutat om utmärkelserna.

Skolbibliotekarien Josefine Henningsson på Teleborgs Skola är stolt över utmärkelsen.

– Växjö har en stark tradition av skolbibliotek. Anledningen till att vi är fyra skolor som fått utmärkelsen här i staden är nog att vi bibliotekarier brukar träffas en gång i månaden.

Vi peppar och hjälper varandra vidare, så att vi får nya ideer om vad vi kan göra för eleverna på våra skolor, säger Josefine Henningsson.

Det räcker inte med en stor boksamling för att kvalificera sig till utmärkelsen Skolbibliotek i Världsklass.

Det gäller också att bibliotekarien själv plockar fram lämplig litteratur som passar den enskilde elevens behov, men också tränar eleverna att hantera både källkritik och faktainsamling, inte minst på internet.

– Man kan inte bara skicka ut de unga på nätet. Då kan de hamna var som helst, och det är inte bra, säger Josefine Henningsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.