Skolinspektionen anmäld av pappa

Uppdaterad
Publicerad

En pappa anmäler Skolinspektionen till JO, riksdagens ombudsmän, för att ha ställt kränkande frågor till hans son.

Det var i maj i år som Skolinspektionen gjorde en ordinarie granskning av Laboraskolan i Hylte. Enligt pappan kallades den 13-årige sonen till samtal för att ensam svara på frågor från en ”vuxen myndighetsperson”, som pappan skriver.

Sonen fick, enligt pappan, svara på frågor som: ”om du var flicka skulle du bära kjol då?”, ”Måste du använda byxor?”, ”Skulle du få välja att ha byxor eller kjol på?”

Ledsen och kränkt

Sonen kände sig utnyttjad, kränkt och ledsen, skriver pappan i sin anmälan till JO.

Laboraskolan är en friskola i Hylte kommun som startades av den strikt religiösa rörelsen Plymouthbröderna 2007.  Eleverna bär skoluniform. Skolan har fått mycket uppmärksamhet i media för att vara sekteristisk och isolera barnen från omvärlden. Skolinspektionen har tidigare krävt att skolan ska ledas av en rektor som inte är medlem i Plymouthbröderna, vilket den numera också gör.

Smålandsnytt har inte kunnat nå rätt handläggare på Skolinspektionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.