Foto: Mikael Karlsson

Annika sköt en 14-taggare på sitt första älgpass

Uppdaterad
Publicerad

Debuten som älgjägare blev osannolikt lyckosam för Annika Arthursson då hon på två dagar fällde tre älgar.

Annika Arthursson började följa med sin pappa på jakten för många år sedan men när hon tog jägaexamen 2008 kände hon sig inte redo att döda ett djur.

– Det var en mental process. Jag har gått med i drevet och trivts bra med det men jaktlaget har peppat mig länge och frågat om jag vill sitta på pass.

När 44-åriga Annika i år debuterade som passkytt på älgjakten kom utdelningen nästan omedelbart. På hennes första pass kom det en fin älgtjur förbi som hon hade möjlighet att skjuta och bara en stund senare kom en älgko.

– Jägarinstinkten satte in och när jag såg att jag kunde skjuta var det ingen tvekan, säger Annika.

Ihållande lycka

Under tisdagens jakt fällde Annika även en älgkalv och jaktlaget som jagar söder om Vetlanda är glada för hennes skull.

– Man trodde knappt att det var sant, jaktlaget var nästan gladare än jag!

Få kvinnliga jägare

Kvinnliga jägare är på frammarsch och attityderna till kvinnliga jägare har förbättrats genom åren. Antalet kvinnor som jagar har ökat med omkring 40 procent de senaste tio åren enligt siffror från Svenska Jägareförbundet. Men fortfarande är kvinnor i minoritet, av landets 300.000 jägare är idag knappt 18.000 kvinnor.

– Att det är få kvinnliga jägare är inget som jag kännt av. Vi har fler kvinnor i vårt jaktlag och jag känner ett stort stöd från alla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.