Debatt om nya studentlägenheter. Foto: Carina Asp, Svt

Skriande brist på studentlägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Studenter kräver 500 nya studentlägenheter i Växjö inom tre år. Hyrorna ska anpassas till studentekonomin. Det kravet ställde Linnéstudenternas ordförande Daniel Svedbjörk idag.

På onsdagsförmiddagen mötte Studentkårens ordförande Daniel Svedbjörk flera kommunala förtroendevalda och politiker till ett öppet samtal i Linnéuniversitetets park i Växjö.

– Alliansen säger sig ha ambitionen att skapa fler bostäder, men vi behöver bostadslösningar nu. Lägenheter som studenter har råd att hyra, säger Daniel Svedbjörk.

Olika lösningar

– Det finns ju olika alternativ. Man kan ju hyra ut mindre bostäder i privata villor och flerfamiljshus. Växjö Kommunföretag AB (VKAB) undersöker nu också möjligheten att bygga om kontorslokaler till studentbostäder. Det är ganska konkreta planer, eventuellt kan det ske redan i höst, säger VKAB:s ordförande (M) Peter Norrman.

Allianskollegan, kommunalrådet Per Schöldberg (C) säger så här:

– Vi ser utmaningarna i det snabbt växande Växjö. Vi jobbar offensivt för att kunna bygga 600 nya bostäder som ska stå klara 2018.

Studenterna betalar

Men socialdemokraterna Åsa Karlsson-Björkmarker och Ola Gustafsson kräver en högre nybyggnadstakt, och helst en egen toalett i varje lägenhet.

– Nästa mandatperiod behöver vi bygga 3200 nya bostäder, 2000 av dem ska vara hyresrätter. Nu har vi en stor bostadsbrist, och vi måste bygga nytt. Det vore fel att inte göra det, säger Ola Gustafsson (S) som är vice ordförande i Växjöbostäder.

– Under två mandatperioder har Alliansen inte haft något fokus på att bygga mindre bostäder, utan istället fokuserat på ombildningar, utförsäljningar och omorganisationer. Idag får Växjös studenter betala för det, avslutar kommunalrådet Åsa Karlsson-Björkmarker (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.