Småland får näst minst i EU-stöd

Uppdaterad
Publicerad

När EU fördelar åtskilliga miljarder över Sverige så är det de södra delarna som får minst.

Småland och öarna får drygt 1,2 miljarder kronor i EU-stöd för att öka sysselsättningen i små och medelstora företag och minska koldioxidutsläppen från transporter med 100 000 ton per år.

I Småland får 765 företag stöd och förhoppningsvis skapas 500 nya jobb, enligt Europeiska kommissionen som antagit det operativa programmet för 2014-2020 för svenska regioner, till ett värde av nästan 18 miljarder kronor.

– Vi har antagit ett kraftfullt investeringspaket som kommer att gynna invånare och näringsliv i hela Sverige. Med hjälp av de 8,8 miljarderna kommer svenska regioner och städer att kunna satsa på sina viktigaste tillgångar, sägerCorina Crețu, kommissionär med ansvar för regionalpolitik.

Mest pengar får Stockholm, 695 miljoner kronor. Pengar som ska gå till 1500 företag och 1000 nya jobb. Näst minst får alltså Småland följt av Skåne och Blekinge på 1,1 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.