Hultsfredsfestivalen flyttar till Sigtuna norr om Stockholm. Bilden är från The Stone Roses konsert i Hultsfred 2012. Foto: Scanpix

Hultsfredsfestivalen lämnar Småland

Uppdaterad
Publicerad

Efter dalande biljettförsäljning lämnar Hultsfredsfestivalen Småland. I sommar flyttar den till Sigtuna, utanför Stockholm.

Den klassiska musikfestivalen i Hultsfred ska flytta till området Stoxa i Sigtuna kommun, strax norr om Stockholm. Det meddelar festivalarrangören FKP Scorpio Hultsfred AB på tisdagsmorgonen.

– Biljettförsäljningen i Hultsfred har ökat tidigare, men inte i år. Vi var tvungna att ta ett beslut – förlora mer eller flytta festivalen. Vi säljer mest biljetter i Stockholm och har hittat det här nya området Stoxa. Där kan vi nå tre miljoner människor, säger företagets vd Folkert Koopmans.

Besvikelse för Hultsfred

För Hultsfreds kommun är det ett tungt besked att festivalen flyttar. Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun, säger på kommunens hemsida att ”nästa steg blir att sätta oss ner med Folkert Koopmans för att diskutera hur båda parter kan fortsätta att förstärka och utveckla varumärket Hultsfred, främst inom utbildningssektorn”.

Folkert Koopmans säger på hemsidan att FKP Scorpio ”är ledsna att meddela att festivalen måste flytta från Hultsfred. Den speciella Hultsfreds-andan har varit min inspiration för att arrangera andra festivaler. Jag kommer att ha hjärtat kvar i Hultsfred, men det finns tyvärr en smärtgräns för hur stora förluster det är möjligt att ta”.

Bryter överenskommelsen

Arrangören hade en överenskommelse med Hultsfreds kommun att fortsätta driva festivalen i ytterligare flera år, men tvingades bryta den då det inte ansågs ekonomiskt hållbart.

För Hultsfreds kommun är flytten ett hårt slag, men kommunen ska inte ha motsatt sig att festivalen behåller sitt namn, om än i en uppdaterad version. Det nya namnet blir Hultsfred Stockholm.

– Vi har absolut övervägt att byta namn på festivalen, men Hultsfred är ett så starkt varumärke med en historia, säger Folkert Koopmans.

Bakslag för lokala hotell

Jenny Svensson Sahlin driver Hotell Hulingen i Hultsfred. För henne kom beskedet att Hultsfredsfestivalen flyttar till Sigtuna lite som en chock på onsdagsförmiddagen.

– Det är så klart jättetråkigt, det tror jag alla tycker. Det brukar vara många som bor här under festivalveckan, det är en bra helg, men det är ingenting vi står och faller med.

– Den nya festivalarrangören har ju ingen relation till Hultsfred på samma sätt som föreningen Rockparty hade. De startade ju festivalen för att det skulle hända mer i Hultsfred och jobbade mycket för det lokala. Om de skulle ha fortsatt att driva festivalen tror jag inte de hade tagit beslutet att flytta den, fortsätter hon.

Inga skattepengar

Festivalarrangören har skrivit kontrakt med Sigtuna kommun i minst fem år. Enligt kommunalrådet Lars Bryntesson (S) i Sigtuna ska inte festivalen belasta skattebetalarna.

– Vi har inte fått några krav på kommunal finansiering eller förlustgarantier. Det är några tillstånd som ska prövas, men vi har duktiga medarbetare, säger Lars Bryntesson.

Köpta biljetter gäller

Det nya konsertområdet är 42.000 kvadratmeter stort och har en intilliggande camping. Flytten innebär ingen förändring för de bokade banden och köpta biljetter gäller. Festivalen äger som planerat rum den 13-15 juni.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.