Foto: TT/SVT

Politiker kritiserar beslutet

Publicerad

Nämndordföranden i både Jönköping och Kalmar är oförstående till Växjöpolitikernas beslut.

– Om jag var nämndordförande i Växjö, precis som jag är i Kalmar, hade jag varit enormt stolt över att få statyn. Jag tycker det är väldigt konstigt resonerat, säger Marianne Dahlberg (S), kulturnämndens ordförande i Kalmar.

Både kulturnämndens ordförande i Kalmar samt diton i Jönköping förstår inte det beslut som arbetsutskottet i Växjö tagit, om att inte resa statyn.

Tantstatyn i Växjö

– Som ordförande i nämnden har jag svårt att förstå varför man skulle stoppa den. Jag tycker den är ett uttryck för vår tid, säger Peter Jutterström (M), nämndordföranden i Jönköping.

”Tanten blir en symbol”

Resonemanget att statyn skulle vara våldsbejakande kan varken Peter Jutterström eller Marianne Dahlberg förstå.

– Den uppmanar absolut inte till våld, snarare till det motsatta. Den här tanten blir en symbol för protester mot någonting folk är väldigt rädda för, säger Marianne Dahlberg (S).

– Vi har politiska strömningar i dag som går åt olika håll. Och det väcker reaktioner bland många, vilket den här statyn är ett uttryck för, säger Peter Jutterström (M).

Huruvida statyn skulle vara välkommen i Jönköping eller Kalmar vill politikerna dock inte uttala sig om ännu, då det inte varit uppe på agendan i någon av kommunerna.

Även rikspolitiker kritiska

I sociala medier har flera politiker uttryckt åsikter om arbetsutskottets beslut.

– Sörjer att tanten med handväskan inte får stå staty i Växjö, skriver Maria Larsson (KD), tidigare barn- och äldreminister.

– Det är fullständigt uppåt väggarna. Jag hörde intervjun med Eva Johansson (kulturnämndens ordförande, reds. anm.) i går, och hon hade egentligen inget annat argument än att den kunde uppmuntra till våld. Men det här handlade om ett desperat uttryck från en människa som varit med om det värsta som kan tänkas, säger Lars Ohly (V), tidigare partiledare i Vänsterpartiet.

Växjöpolitikerna står på sig

Debatten som blossat upp efter arbetsutskottets beslut har inte påverkat Eva Johanssons (C) åsikter.

– Det är jätteroligt att vi kan debattera om ämnen som är ganska kontroversiella när det gäller våld och den biten. Det är ju det som är demokrati. Men den blågröna alliansen i Växjö står på sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet