Gunnel Holmér kontrollerar att alla glasverk kommit hem välbehållna. Foto: Anna Erwander

Småländskt glas succé i Kina

Uppdaterad
Publicerad

När glasutställningen Light, Fire, Life kom till Suzhou i Kina blev det succé och hela 350.000 personer kom för att beskåda verken.

Glasutställningen är en del i regionförbundet södra Smålands treåriga satsning för ett bättre samarbete med Kina. Mellan 18 maj och 24 augusti ställdes 135 svensktillverkade verk ut. Målet var att få 250.000 besökare, men utställningen var populär och drog 100.000 fler än väntat.

Kostnaden för projektet beräknas hamna på runt en miljon kronor. Men projektledare Nina Skoglund Giacomelli, från Regionförbundet södra Småland, menar att pengarna är väl spenderade.

— Själva projektet syftar till att marknadsföra glasriket, och det är den effekten som vi vill ha. Det är här ifrån majoriteten av glaset som har varit internationellt känt och som får stor uppmärksamhet kommer.

Nöjda med resultatet

Det är glashistorikern Gunnel Holmér som har komponerat utställningen. Det äldsta verket är från 1890-talet och det nyaste är bara ett par år gammalt.

— Jag skulle gärna upprepa utställningen i något annat sammanhang, favorit i repris i nåt annat land. Jag tycker att det gick över förväntan, säger Gunnel.

Nina Skoglund Giacomelli är även hon nöjd med resultatet. Enligt henne finns redan nu planer på ett nytt samarbete med Suzhou museum, där de kommer att skicka en utställning till Smålands museum under 2016.

— Det kommer att innebära att vi får hit kinesiskt kultur i utbyte mellan museerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.