Sopbilar avslöjar hur täckningen ser ut

Uppdaterad
Publicerad

Sopbilar har nu kartlagt mobiltäckningen i ett antal småländska kommuner. Och bilden skiljer sig en hel del jämfört telebolagens uppgifter.

I Småland är det renhållningsarbetare i Nybro, Tingsryd, Lessebo, Växjö och Uppvidinge som med en mätutrustning i sopbilen hjälper till att kartlägga hur mobiltäckningen ser ut i verkligheten. Och enligt tidningen Dagens Samhälle är det mycket som inte stämmer med telebolagens uppgifter.

Landsbygdens överlevnad

Sopbilarna i Växjö kommun, som har mätt mobiltäckningen i tre månader nu, är utrustade med mobiltelefoner som har sim-kort från alla leverantörer. Sakta men säkert träder en bild av hur de olika operatörerna håller sina löften fram.

Mätresultaten används bland annat när det är dags för kommunens upphandlingar av mobila telecomtjänster. Men också till att kunna ställa krav på regeringen och visa svart på vitt hur olika mobiltäckningen är i landet i verkligheten. För det är mycket som som inte stämmer med telebolagens egna uppgifter.

– Vi vill först göra en kartläggning på hur läget i verkligen är. Är det bättre eller sämre än vi tror, och sen utifrån det får vi ta initiativ till hur vi ska utveckla detta, säger centerpartisten Malin Adell Kind, ordförande i kommunstyrelsens samverkansråd som arbetar för god tillgänglighet i Växjö kommun.

Kraven måste skärpas

Johannes Adolfsson som är IT-strateg menar att staten måste skärpa kraven på mobiloperatörerna.

– För att få licens och tjäna bra med pengar så ska det krävas säkra leveranser även till områden som är mindre kommersiellt gångbara, säger han till tidningen Dagens Samhälle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.