Tiggarna sover fortfarande ute

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det har ordnats boenden för tiggare i Jönköping finns det fortfarande de som bor ute i vinterkylan.

Ett vindskydd, en presenning, några filtar och lite matrester är det enda som vittnar om att det bor folk på udden intill Rocksjön i centrala Jönköping. När SVT Jönköpingsnytt kommer till platsen på morgonen är tre personer kvar. De vill inte ställa upp på intervju men berättar att de inte har något annat val. De har inga pengar och har bott där ungefär en vecka. De säger att de fryser sig till sömns varje natt, och att det inte finns några platser kvar på campingen på Rosenlund i Jönköping.

Rocksjön är ett populärt naturområde där många promenerar och flera vi möter blir illa berörda av vad de ser.

Tiggare i Jönköping

– Jag tycker att vi ska hjälpa dem. Det tycker jag. Ingen ska behöva bo ute när det är så kallt. Samtidigt är det ingen lätt fråga. Rumänien borde själva ta tag i frågan, säger Marianne Jonsson.

– De borde inte ha kommit hit från början. Men när de nu är här så ska de inte behöva ligga ute i kylan. Mitt hjärta säger att vi ska hjälpa men mitt förnuft att det inte håller i längden, säger Janos Darvas.

Kyrkhjälpen överraskade

Kyrkhjälpen och kommunen som tidigare har ordnat 30 platser på campingen på Rosenlund i Jönköping för tiggarna, blev i helgen överraskade när de insåg att det forfarande bor människor ute.

– Vi fick reda på detta under gudstjänsten i söndags då det var nya besökare här och likadant var det i Huskvarna, berättar Christer Tornberg från Kyrkhjälpen.

– Ambitionen är naturligtvis att ingen ska behöva sova ute. Vi hoppas att kommunen kan hjälpa till, att vi kan göra ytterligare och att frivilliga ställer upp.

Ingen enkel fråga

Kommuner är enligt socialtjänstlagen skyldiga att agera i en akut nödsituation. Men kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) säger att frågan inte är så enkel.

– Det hänger på medborgaren själv att de tar kontakt med socialtjänsten, säger han.

Men om ni ser att människor lever under sådana här förhållanden, ska ni inte agera då?

– Nej, det är upp till var och en att bestämma var de vill sova.

Men vet de här människorna att de måste vända sig till socialtjänsten?

– Det är upp till var och en att ta reda på den informationen. Vi kan inte gå runt och informera alla om deras rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare i Jönköping

Mer i ämnet