”Fel stänga väl fungerande enhet”

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningen av Talludden får kritik av stödföreningen för självskadande.

Föreningen SHEDO, som jobbar för en bättre vård för självskadande, är kritisk till att den öppna avdelningen på rättspsyk stängs och ifrågasätter om den vård som de självskadande kvinnorna behöver verkligen finns på hemmaplan.

– Det är negativt att man stänger en väl fungerande enhet i en fin miljö där man fokuserar på det friska. Men samtidigt så är det ju fel att de här kvinnorna finns på rättspsyk överhuvudtaget så ur den aspekten är det ju positivt, säger Hannah Parnén som är talesperson för SHEDO.

”Saknas bra vård”

SHEDO har länge varit kritiska till att självskadepatienter låses in bakom höga murar, men samtidigt ifrågasätter de om det i dagsläget finns något bra alternativ.

– Anledningen till att de har skickats till rättspsyk är ju att hemlandstingen inte har haft någon bra vård för de här kvinnorna. Om man nu kan provocera fram det så är det ju positivt i sig, men om man inte har det så drabbar det ju patienterna, säger Hannah Parnén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.