Statsvetare: Skulle ha gått att räkna ut

Publicerad

Statsvetaren Erik Wångmar menar att det inte hade varit omöjligt för varken alliansen själva eller oppositionen att räkna ut hur ändringen skulle slå.

– Med förkunskaper hur olika valdistrikt röstar så borde det inte ha varit omöjligt, men det beror som sagt var på hur kunniga politikerna är i detaljerna och vilken information som bara tjänstemännen sitter på. Och på vilka frågor som politikerna ställer till tjänstemännen, säger han till SVT Smålandsnytt.

Vill undvika anklagelser om partiskhet

Men Ulf Hedin menar att han och de andra politikerna egentligen inte ska göra några egna beräkningar.

– Vi har valt att inte ha någon politisk synpunkt på hur valkretsarna och valdistrikten är utformade, man skulle då kunna få det som i andra länder där politiker skapar valkretsar och valdistrikt utifrån ens egna preferenser, säger Ulf Hedin.

Och Erik Wångmar ger Ulf Hedin delvis rätt på den punkten.

– Generellt så tycker jag att det är fel men i det här fallet har jag lite större sympati för den tanken just för att man inte ska bli anklagad för att ha varit partisk, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.