Statyer ska få faddrar

Uppdaterad
Publicerad

Vill du bli fadder åt Magnus Ladulås? Eller kanske åt Jätten Vist? Nu finns chansen när Jönköpings kommun ska låta invånarna hålla ett vakande öga på stadens konstverk.

Förslaget som kommer från socialdemokraten Henrik Andersson, går ut på att låta varje konstverk få en egen beskyddare som håller ett extra öga på till exempel skador och slitage.

– Det finns två skäl till varför det här skulle vara bra, säger Henrik Andersson. Dels för att synliggöra de konstverk som finns som annars är osynliga för många och dels för att det är kostnadseffektivt för kommunen.

Framgångskoncept i andra kommuner

Som tack för hjälpen är tanken att faddrarna ska få personliga inbjudningar till kulturella evenemang i kommunen. Enligt Henrik Andersson är konstfaddrar ett framgångsrikt koncept i andra kommuner, till exempel Borås och Skövde. I Jönköping finns det cirka 90 konstverk som väntar på potentiella faddrar.

– Det här är en bra möjlighet för människor att få hjälpa till. Jag tror att många går runt och är lite småkära i olika konstverk och gärna vill ta det ansvaret, säger Henrik Andersson.

Kommunstyrelsen har sagt ja till förslaget och slutgiltigt beslut tas av fullmäktige den 30 oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.