Foto: Hayne Palmour IV/TT

Stor risk för skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Torrt. Mycket torrt. Här och var extremt torrt. Mitt i högsommaren skiftar SMHI:s brandriskkartor i rena höstfärgerna; ljusgult, gult, rött. En maning till försiktighet i skog och mark.

– Det är stora regionala variationer och där det är hög risk har det blivit extrema förhållanden, säger brandingenjör Leif Sandahl vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Nu gäller det att vara försiktig med allt som kan tända vegetationen.

Eldningsförbud Kalmar

I flera län har länsstyrelsen infört generellt eldningsförbud: Kalmar, Östergötland, Örebro, Värmland, Stockholm, Gotland samt stora delar av Södermanland.

Många orsaker

Men det är inte bara öppen eld som kan ge upphov till bränder. En kastad fimp, en gnista från en maskin, en het katalysatorer i bilmotorn kan också vara utlösande.

Naturen själv sätter också skogen i brand emellanåt. På onsdagseftermiddagen slog blixten ner på Gullmoberget, någon mil väster om Härnösand, varpå en brand uppstod i det svårtillgängliga området. Räddningstjänsten tog hjälp av hemvärnet i släckningsarbetet.

Tidskrävande arbete

På torsdagen brann det på flera platser i landet. Räddningstjänsten Östra Götaland kämpade mot två bränder i Norrköpings kommun och lokala medier rapporterade bland annat om bränder vid Härryda i Västra Götaland, i Onsike cirka två mil väster om Uppsala, vid Robertsfors i Västerbotten och fyra bränder i Norrbotten.

– Det gäller att vara med väldigt tidigt när det är sådant här väder. Om branden rullar på kan det bli väldigt besvärligt i den här värmen, säger Leif Sandahl.

Ett skogsområde söder om Pershagen i Södertälje kunde tidigt begränsas men släckningsarbetet väntas pågå ytterligare några dygn.

– Problemet är att det är ganska eländig terräng att arbeta i, det är torrt och det är ett tidskrävande arbete, säger Johan Wickenberg, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eldningsförbud Kalmar

Mer i ämnet