Tusentals grisar dog i brand

Uppdaterad
Publicerad

En storbrand härjade natten till söndagen på en gård som föder upp grisar i närheten av Halltorp, söder om Kalmar.

Nära 3.000 grisar dog i en storbrand i ett svinstall söder om Kalmar natten mot söndagen. Flera av grisarna dog av röken som spred sig i stallet.

– Innan brandmännen hade fått upp fönster så blev det en del rök som grisarna inte klarade. Grisar är också känsliga för kyla så en del springer in om man bär ut dem, säger Gert Friberg, räddningschef på Kalmar brandkår till TT.

Många av de 5 000 grisarna som befann sig i stallet kommer att behöva nödslaktas. Flera intilliggande byggnader kunde räddas.

Larmet kom strax efter halv fyra på söndagsmorgonen. Brandorsaken är inte känd, men det finns enligt polisen inga misstankar om att branden ska vara anlagd.

Stora delar av räddningstjänsten kunde efter digert släckningsarbete lämna gården senare på söndagsmorgonen, men eftersläckningsarbetet pågick fortfarande vid lunchtid på söndagen.

Veterinär kommer under söndagen att besiktiga djuren för att undersöka exakt hur många som måste nödslaktas. Många av grisarna kommer också att flyttas till andra anläggningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.