Foto: Göran Johansson

Storbrand misstänks vara anlagd

Uppdaterad
Publicerad

En lagerlokal i Bergkvara söder om Kalmar totalförstördes i en brand under fredagskvällen.

Branden misstänks vara anlagd och polisen har startat en utredning om misstänkt mordbrand.

– Det finns ingen naturlig förklaring till vad som orsakat branden. Men vi har ingen misstänkt, säger Christer Karlsson, vakthavande befäl vid polisen i Kalmar och Kronoberg.

Bekämningen av den omfattande branden har pågått under hela natten. Räddningstjänsten uppgav vid 02.30-tiden att branden var under kontroll.

Polisen upprättade ett säkerhetsområde på 300 meter eftersom gasoltuber finns i byggnaderna.

Flera smällar hördes

SOS Alarm tog emot flera samtal strax före klockan 20 på fredagskvällen om en fullt utvecklad brand i den gamla möbelaffären – numera lagerlokal – som ligger nära E22 genom Bergkvara. Enligt polisen som bevakade området var explosionsrisken mycket stor och det hölls ett stort säkerhetsavstånd till branden.

– Det finns gastuber som kan explodera när som helst, var polisens varning till SVT:s reporter.

Enligt Hans Erlandsson, räddningschef vid Torsås räddningstjänst, hörde de som bodde i närheten smällar innan räddningstjänsten kommit på plats.

”Det small rejält”

Pär Karlberg och Therese Ceedigh, som bor alldeles intill lokalen, berättar om hur de upplevde det.

– Det small rejält, det kom en tryckvåg mot vårt hus. Vi trodde först att det var fyrverkerier.

Deras hund blev orolig av smällen, och när Pär tittade ut genom fönstret såg han hur hela himlen lyste upp.

Bjöd på kaffe och mackor

Räddningstjänsten fick evakuera de närliggande husen innan branden var under kontroll. Men vid 22-tiden på kvällen var alla tillbaka och hos Pär och Therese blev det en riktig samlingspunkt, när de bjöd såväl räddningstjänst och polis som journalister och grannar på kaffe och mackor.

– Risken är över nu, säger räddningschefen Hans Erlandsson.

Det kommer dock att ryka hela natten, och räddningstjänsten kommer att vara på plats.

Polisen kommer att göra en teknisk undersökning av den totalförstörda lokalen i morgon, ännu vet man inte varför det har börjat brinna. Klar är att branden har utvecklats fort.

E22 avstängd för all trafik

E22 kommer att vara avstängd genom Bergkvara ytterligare flera timmar. Trafiken leds under tiden om, något som åtminstone inledningsvis skapade stora trafikproblem enligt vår reporter på plats, Johan Svensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.