Luo Jinxing och kommunalrådet Peter Persson (S) presenterar Fanerdunsatsningen i Kalmar.

Jättesatsningarna som föll

Uppdaterad
Publicerad

Det är många initiativ och mångmiljonsatsningar i Kalmar och Kronobergs län som under de senaste tio åren inte har blivit av eller som gått i konkurs.

Fanerdun i Kalmar. Det stora kinesiska affärscentrumet som skulle ge 800 jobb till regionen fick sedan stora skulder i form av mångmiljonbelopp till både kommunen, byggföretag och anställda som inte fick sin lön. Tanken var att sälja kinesiska varor till hela Europa från Kalmar. 2009 begärdes Fanerdun i konkurs.

Lake Lagan Golf Resort utanför Traryd. Planen var att anlägga en 18-håls golfbana med 440 fritidshus och 110 lägenheter. Bolaget bakom, DK-Nordic Fastigheter, gav upp i februari 2011 efter att de investerat 130 miljoner i projektet.

Holiday Club i Västervik. 2007 kom nyheten att Holiday Club ville etablera en stor semesteranläggning med hotell, andelslägenheter, golfbana och en så kallad multianläggning. Projektet beräknades kosta 1,4 miljarder kronor där Västerviks kommun skulle gå in med 170 miljoner. I juni 2009 avblåstes etableringen då de finska ägarna till Holiday Club drog sig ur på grund av finanskrisen. Västerviks kommun hann investera 6,6 miljoner och över 8.000 arbetstimmar innan samarbetet avbröts, enligt Västervikstidningen.

Eden of Sweden i Oskarshamn. Satsningen presenterades 2008 som ett paradis i Oskarshamns skärgård. En jättelik plastkupol skulle ge bad och värme året runt med hjälp av varmvatten från kärnkraftvärmen.

Häxparken i Mönsterås. En stor häxpark som skulle locka en miljon turister planerades 2010. Temaparken skulle kosta runt 600 miljoner kronor och innehålla både häxor och troll, men kommunen drog sig ur planerna i mars 2013 då den holländska ägaren bakom satsningen inte fick ordning på finansieringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.