SvP möttes av motdemonstranter

Uppdaterad
Publicerad

När Svenskarnas partis torgmöte i Kalmar drog igång på torsdagseftermiddagen så mötes de av hundratals motdemonstranter. En av dem kastade vatten på partiledaren.

På plats på stortorget fanns två olika typer av motdemonstranter. Det första gänget vände ryggarna emot SvP och gjorde oväsen med hjälp av bjällror och nyckelknippor.

De andra motdemonstranterna var vända mot Svenskarnas Parti. De protesterade med hjälp av burop men genom att skrika: ”Dra åt helvete”.

En person gripen efter vattenattack

Under torgmötet lyckades en av motdemonstranterna kasta vattnet i ansiktet på partiledare Stefan Jakobsson. Han blev ordentligt blöt och motdemonstranten greps och fördes bort av polisen. Enligt polisen kastades också mynt mot talaren men ingen ska ha blivit träffad.

Relativt lugnt

Men trots vattenincidenten och protester så kan man beskriva stämningen på torget som relativt lugn. Polisen kontrollerade torget med hjälp av både hästar och helikopter. Under dagen har området också undersökts med hjälp av bombhundar.

I går höll Svenskarnas parti torgmöten i Jönköping, Värnamo och Växjö. I Jönköping mötes partiet av hundratals motdemonstranter. I Värnamo och Växjö gick det lugnare till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.