Foto: TT

Studie visar vikten av förskoleklass

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara stort, men också jobbigt att börja skolan. Splittringarna som barn kan känna har nu lyfts fram i en ny studie på Linnéuniversitetet.

På Bäckaslövsskolan i Växjo jobbar pedagogerna med att barnen tidigt ska introduceras för förskoleklassen och senare första klass.

– Jag och en kollega var ute och hälsade på på förskolorna här i södra Växjö, säger förskoleklassläraren Sofie Holmkvist.

”Viktigt med bekant ansikte”

Bäckasslövsskolan i Växjö har ett nära samarbete på ett tidigt stadium med förskolorna runt omkring.

– Det innebär att förskolebarnen redan när de är fyra och fem år gamla kommer till vår skola varje vecka. De har idrott här, musikklass och bibliotek. Det känns bra för tryggheten för eleverna så att steget från förskolan till förskoleklass och till den stora skolan inte blir ett så stort steg som det skulle ha varit annars, säger Torbjörn Öberg, rektor på Bäckasslövsskolan.

Här på skolan tror man att det är viktigt att eleverna har träffat sin blivande lärare, något som också studien pekar på.

– Särskilt om barnet är försiktigt så tror jag det är väldigt viktigt med ett bekant ansikte, säger Sofie Holmkvist.

Viktigt med balans i förskoleklassen

Pedagogen Helena Ackesjö vid Linneuniversitetet som gjort studion kunde se att kraven kunde vara både för höga och för låga och vissa barn upplevde det som för mycket förskola i förskoleklassen.

Hon menar att det bästa är om förskoleklassen fungerar som en mjuk övergång mellan förskolan och skolan där eleverna får möjlighet att se hur de olika kulturerna fungerar.

På Bäckalövsskolan ser lärarna till att kommunicera med varandra så att eleverna ligger på en bra nivå i utbildningen.

– Här har vi en bra dialog mellan oss lärare både från förskolan, förskoleklass och till första klassläraren. Vi har en bra överlämning helt enkelt, säger Sofie Holmkvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.