Svalt intresse för mobilbetalningar i handeln

Uppdaterad
Publicerad

Få butiker i Jönköping erbjuder mobil betalning och Jönköpingsborna är än så länge måttligt intresserade.

Swisch, seqr, Wywallet, sms, bankid, izettle. Det finns flera möjligheter till mobil betalning, men de Jönköpingsbor vi träffar föredrar fortfarande betalkortet.

Mobil betalning görs antingen via NFC som står för närfältskommunikation och där det räcker att kunden håller sin mobiltelefon i närheten av kassan.

Ett annat system innebär att kunden genom mobilkameran och en app scannar in en QR-kod och sedan betalar en månadsfaktura. Ett system som handlaren Ali Kardar från Jönköping installerade tidigare i år.

”Trodde det skulle öka lavinartat”

Mer än var femte svensk tror att vi om tio år mest kommer att använda betal-appar i våra telefoner när vi handlar. Bara 2 procent tror att vi betalar kontant, enligt en undersökning som kommunikationsbyrån Insight Intelligence gjort.

Men än har Ali Kardar, som driver Tobakshörnan i Jönköping, inte sett något större intresse för tjänsten.

– Jag trodde det skulle öka lavinartat men det  märks att det behövs mer marknadsföring, säger han.

Vanligare i Japan

I Jönköping är det hittills bara ett fåtal butiker som erbjuder mobil betalning. Det kan jämföras med exempelvis Tokyo där mer än hälften av befolkningen använder det här.

Orsaken till att det inte kommit igång på allvar i Sverige beror på att tekniken inte hunnit med menar forskare på området.

– Jag tror att det kommer i stor skala inom ett år eller två, säger Bertil Thorngren som är forskare knuten till forskningsinstitutet SIR vid Handelshögskolan i Stockholm och expert på e-handel och mobiler.

Lika säkert

Bertil Thorngren säger också att det är lika säkert att betala med mobilen som att använda kortet eftersom användare måste trycka in en säkerhetkod.

För Ali Kardar är systemet  mer fördelaktigt. När många kunder idag betalar med kort tvingas han lägga en stor del i avgifter till banken, men med mobil betalning är avgiften lägre. 

Tidsfråga

Även om intresset just nu inte är så starkt tror många vi träffar att det bara är en tidsfråga.

– Jag tror det kommer bli vanligare och vanligare och till slut kommer man inte behöva kortet längre, säger Adam Bergström.

– Det verkar smidigt. Plånboken glömmer jag ibland men aldrig mobilen, säger Mari Matti som inom kort tänker börja betala med mobiltelefonen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.