Svampar inventeras på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Det har prasslat extra mycket i skogarna på Öland denna helg när några av Sveriges främsta svampexperter och svampkonsulenter har undersökt och plockat svampar på ön.

Experterna har hittat många olika arter, några är riktigt fina exemplar. Nu ska de kartläggas.

– Vi letar inte efter någon matsvamp utan vi letar efter rariteter och sällsyntheter. Vem vet, när vi är klara med inventeringen så kanske vi har gjort fynd som inte är registrerade tidigare. Det kan vara något unikt för Öland eller Europa,  säger Agneta Sporrong, Svenska svampkonsulenterna.

Viktig kartläggning

– Det är väldigt viktigt för att svamparna som vi nu har varit koncentrerade på är en indikator på miljöer. Det kan vi  gå vidare med och skydda områdena. Svamparna är bästa tecknet på skyddsvärde, säger Agneta Sporrong.

På Öland finns vissa arter som inte finns någon annanstans. Denna helg uppskattar biologen Tommy Knutsson från Oland att de funnit mellan 300-400 arter.

– Det är flera saker som gör att olika svampar växer här. Det är kalkberggrunden, det är klimatet, det är det långvariga mänskliga utnyttjandet, det är djuren och kulturmarkerna, säger Tommy Knutsson.

Tre lyckade dagar

– Det är ganska lite svamp om vi ska vara ärliga, men släpper vi ut 75 svampintresserade i naturen så kommer de hem med massor med saker, säger Tommy Knutsson.

Tommy berättar att de hittat flera fynd, bland annat Fagervaxskivling, Praktspindling och Jätteröksvamp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.