Svårare släcka bränder i nya hus

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med material som frigolit och plast när nya hus byggs. Nu varnar räddningstjänsten för att nyare hus med mycket frigolit i väggarna kan öka riskerna och bli dyrare att försäkra i framtiden.

Vid Räddningstjänsten i Värnamo upplever man att det blir allt svårare att släcka bränder i och med att det blir allt mer plast och frigolit i byggnadskonstruktioner när nya hus byggs.

– Räddningstjänsten kommer att ställas inför större problem i framtiden när det gäller att släcka brand i byggnadskonstruktioner, säger Gert Lönnkvist vid Räddningstjänsten i Värnamo.

Det är inte bara räddningstjänsten som ser risker med den ökande andelen plast i våra hus. Även inom försäkringsbranschen ser man att riskerna för en totalskada vid en villabrand i framtiden ökar och det innebär högre kostand för försäkringsbolagen och som i slutänden konsumenten får stå för.

– I och med att det är kunderna som står betalar skadekostnaderna så betyder det att försäkringspremierna kommer att öka vid den typen av risker, säger Lars Gustafsson, Länsförsäkringar Kronoberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.