Svävande skulpturer och uppstoppade djur

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska konstnären Claire Morgan ställer för första gången ut i Skandinavien. Och debuten sker i Växjö och Nässjö.

Den internationellt kända brittiska konstnären Claire Morgan ställer ut i Skandinavien för första gången och det gör hon med två utställningar på två olika platser i Småland samtidigt.

Genom ett samarbete mellan Växjö och Nässjö konsthall, så ställer Claire Morgan ut på båda ställena.

– Vi har en filosofi att man blir starkare när man är två. Då kan vi lyfta Claire Morgan bättre och sedan finns det administrativa vinster också, säger Fredrik Sandblad, konstintendent på Växjö Konsthall.

Djur och människa

Utställningen ”Arresting” öppnar under torsdagen på konsthallen i Växjö och i Nässjö öppnar utställningen ”Interference” på fredagen.

Besökarna kommer att mötas av stora svävande skulpturer med uppstoppade djur.

– Att jag använder djur i mina verk har att göra med vårt förhållande till djur och att vi är människor. Genom att placera djuren i verken, så får vi en kontakt med ekorrarna i verket ”Grass is always greener” eller med hägern. Djuren påminner oss med vårt släktskap och det skapar en annan anknytning till verket, säger Claire Morgan.

Använder plastpåsar

Claire är fascinerad av naturen och vårt förhållande till den. Hon använder sig ofta av organiska material som löv och frön, men även skräp – så som använda plastpåsar.

– Materialet ser organsikt ut men det är tänkt att se ut som en billig konstgjord version av organiskt material. Det är bitar av plastkassar som vi slitit itu, berättar Claire Morgan.

Reflektera över samhället

Och på konsthallen i Växjö hoppas de att utställningen ska ge besökarna en tankeställare.

– Kanske får vi dem att reflektera över sin relation till naturen och det samhälle som vi lever i, säger Fredrik Sandblad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.