Foto: Johannes Tolf

Nazistiska demonstrationståget har startat

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder motdemonstranter har samlats på Västra torget i Jönköping där Svenskarnas parti vid 12.40, något försenade påbörjade sin vandring genom stan.

Efter att ett misstänkt föremål skjutits sönder av polisen under förmiddagen kunde Svenskarnas parti något försenade påbörja sin demonstration. Runt torget har stora mängder motdemonstranter med plakat samlats, skanderandes ”Inga nazister på våra gator”.

Vuvuzelor, trummor och visselpipor gjorde sitt bästa för att överrösta Svenskarnas partis sammankomst på Västra torget i Jönköping.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Lars Byström, polisens presstalesperson, säger till Jönköpingsnytt att han räknar med att marschen kommer att bli av trots oljudet.

– Vi har gett dem tillstånd att demonstrera så det räknar jag med, säger han.

Däremot har polisen bestämt sig för att leda demonstrationen en annan väg än vad som först var planerat.

Enligt vår reporter på plats har flera av demonstranterna skyddsvästar dolda under de vanliga kläderna. De har också burit fram kravallsköldar som ska användas i fronten av tåget. Med på torget finns också medlemmar ur Svenska motståndsrörelsen.

Samtidigt förbereder Svenskarnas parti talet inför att tåget bär iväg, men på grund av att arrangörerna har problem med ljudutrustningen har manifestationen dragit ut på tiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet