Svenskarnas parti JO-anmäler Jönköpings kommun

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas parti JO-anmäler ”Jönköpings kommun i allmänhet och kommunstyrelsens ordförande Mats Green i synnerhet” för de välkomstskyltar med texten ”Jönköping mot rasism” som mötte resande vid de stora infarterna till Jönköping inför första maj.

”Jönköping mot rasism” var budskapet som mötte alla bilister som körde in i Jönköping inför och på första maj. Kommunen med kommunstyrelsen ordförande Mats Green (M) i spetsen sade då att man ville göra en markering om att Jönköping är och alltid kommer att vara en stad för alla oavsett nationalitet, kultur eller trosuppfattning.

Nu har Svenskarnas Parti anmält skyltningen till Justitieombudsmannen – JO. I ett pressmeddelande skriver Svenskarnas parti att Jönköpings kommun genom sin skyltning brustit i sin opartiskhet då de använt kommunens resurser för att ge stor exponering för ett budskap riktat gentemot ett parti som kandiderar till Jönköpings kommunfullmäktige i höstens val.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

– På grund av detta vill vi i Svenskarnas parti pröva huruvida i första hand kommunstyrelsens ordförande Mats Green, och i andra hand Jönköpings kommun, brustit i sin opartiskhet då de använt kommunens resurser för att ge stor exponering för ett budskap riktat gentemot ett parti som kandiderar i samma val som bland annat Mats Greens parti, kommenterar Linus Söderholm, distriktsledare i Jönköpings län som skickat in JO-anmälan i ett pressmeddelande.

Mats Green är på semesterresa men kommenterar kort:

– Det är inget som stör mig över hövan. Det är sånt jag får leva med.

Han har ingen uppfattning om hur JO kommer att ställa sig till anmälan.

– Men jag känner mig inte särskild skakad, säger Mats Green.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet