Foto: arkiv

Sverigedemokraterna starkt framåt i Nässjö

Uppdaterad
Publicerad

Nässjö kommun var den småländska kommun där Sverigedemokraterna skördade störst framgångar.

Nässjö är en av de kommuner där Sverigedemokraterna går kraftigt framåt och blir nu det näst största partiet efter Socialdemokraterna. Det betyder att SD i Nässjö är störst i Småland.

Även i riksdagsvalet fick SD 19,4 procent av Nässjöbornas röster, vilket är klar ökning. I Nässjö har SD gått från 6,4 procent av rösterna till 19,4 procent i kommunvalet.

Störst blev partiet i Forserum med 24,9 procent. Det är mer än dubbelt så många väljare som vid förra valet.

– Det är förvånanande att de är så stora men alla får rösta som dom vill. Jimmie Åkesson var ju här i somras. Det är inte så många partier som varit här och han kanske fick många med sig då, säger Millan Andersson från Forserum.

Anci Magnusson (S) kommunstyrelsens ordförande i Nässjö säger till Smålandsnytt att man nu står inför ett knepigt parlamentariskt läge i kommunen och att det krävs samtal.

Hon vill vänta med sin analys kring varför Sverigedemokraterna ökar kraftigt.

– Det är viktigt att säga att de som röstar inte är rasister. Jag tror inte man har gått in och läst Sverigedemokraternas valmanifest, säger hon.

Vid förra valet hade SD 4 mandat i kommunfullmäktige. Nu har partiet 11.

Samuel Godrén (SD), kommunfullmäktigeledamot i Nässjö är nöjd med det stora förtroendet partiet fått.

– Det är ju uppenbart så att våra frågor gått hem hos Nässjöborna. Jag tror att det delvis har med invandringsfrågorna att göra. Nässjö har tagit emot flest invandrare per capita i hela Jönköpings län, säger Godrén. 

– Vi ska försöka driva våra frågor. Vi har 18 personer på listan så vi kommer fylla dom platserna, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.