Sveriges första radhus som drivs av sol och bergvärme

Uppdaterad
Publicerad

Ny stadsdel byggs där husen drivs av solceller och bergvärmepumpar.

Några kilometer söder om Växjö centrum byggs en ny stadsdel med ett tjugotal så kallade nettonollenergihus som drivs med solceller och bergvärmepumpar. Vikaholm är det första området i Sverige där Skanska bygger lägenheter där all energi för uppvärmningen produceras med solceller och bergvärme.

– I Sverige finns det enskilda villor som byggts på det här viset, men inte ett helt radhusområde eller ett så stort kvarter som vi har här. Mig veterligen finns det inte någonstans i Sverige, säger miljöchefen Johan Gerklev.

Start idag

På måndagen togs det första spadtaget för bygget i Vikaholm. Växjö kommun anser att det är en nödvändigt väg att gå för att få ner energianvändningen i bostäderna.

– Av energianvändningen i Sverige går 35-40 procent till uppvärmning och kylning av bostäder. Därför är det här ett väldigt viktigt steg i rätt riktning, säger Jan Johansson på Växjö kommun.

Nästan gratis

I grannkvarteren på Teleborg är en stor del av husen byggda på 1970-talet, och det innebär att många av dem gör av med 25 tusen kilowattimmar om året i uppvärmning, medan ett nybyggt nettonollenergihus som drivs med sol och bergvärme blir så gott som gratis för dem som bor där.

–  Det kan bli en lite högre investeringskostnad men sedan får man får igen det när man tittar på driftskostnaderna i det långa loppet, säger Jan Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.