Jacob Hård.

Jacob Hård: ”Det är en livsstilsfråga”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s friidrottskommentator Jacob Hård känner igen problemet med att ungdomar vid landets friidrottsgymnasium har allt sämre grundkondition.

– Det här är något som jag hört om i flera år, inte bara från friidrotten utan inom skidsporten och från flera tränare på olika idrottsgymnasium.

Han ser inte det här med sämre rörlighet och kondition hos barn och ungdomar som ett problem som enbart kan lösas inom idrottsvärlden.

#dinhälsa

– Så här ser det ut i större delen av västvärlden, det är inget unikt för Sverige. Jag ser det snarare som en livsstilsfråga att barn blir mer stillasittande.

Mer idrott i skolan

Jacob Hård tror att den sämre fysiken kan bli ett hälsoproblem i framtiden och menar att skolorna borde införa fler idrottslektioner.

– För decennier sedan så var barn mer fysiskt aktiva och spontanidrottade på ett annat sätt, där de fick en konditionsgrund. En sämre grundkondition kan göra att de får skador om de hårdsatsar för tidigt.

Sämre resultat

Jacob Hård har under åren även sett på resultaten i friidrottens löpgrenar att tiderna blir sämre, betydligt sämre än på 80-talet.

– Inte i topplaceringarna men när man ser lägre ner på listan, som plats tio, 20 eller plats 100, säger Jacob Hård.

Sämre kondition och fysik hos ungdomarna tror han kommer att fortsätta.

– Jag har svårt att se att någon livsstilsförändring står för dörren.

Men Jacob Hård tror ändå att Sverige kommer att producera friidrottsstjärnor i framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#dinhälsa

Mer i ämnet