SVT satte skolgårdslag under luppen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Boverket kommit med råd om hur lagen kring skolgårdar ska tolkas. Nåt som var mycket otydligt innan SVT:s granskning för två år sedan. Vi besökte då skolor i Jönköping och Växjö.

I en ståtlig byggnad på Storgatan i Växjö ska det nästa höst starta en kommunal skola för årskurserna 4 till 9. Men innan dess återstår en del jobb med området runt omkring skolan.

–  Utemiljön måste förändras ganska ordentligt. Vi har i och för sig en vacker park här jämte som kommer att se ut som den har gjort hittills, men däremot har vi en parkeringsplats och mycket hård ljudyta och det ska ju bort alltihop, säger Anna Tenje (M), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö.

Otydlig

Fram till nu har lagen varit otydlig när det gäller de krav som ställs på hur en skolgård ska se ut. Det visade en granskning som SVT gjorde för två år sedan. Då besökte Smålandsnytt bland annat Växjö internationella skola som bara hade en parkering som skolgård.

– Jag tycker att den är ganska tråkig och ganska tom, sa eleven Alice Ohlin då. 

Men efter vår granskning granskning tog debatten fart och Boverket fick i uppdrag av regeringen att ta fram en vägledning och allmänna råd vad gäller hur de lagkrav som redan finns på skolgårdar ska tolkas. I råden slås det bland annat fast att utemiljön för barn upp till årskurs sex måste ligga i direkt anslutning till skola.

Inte optimal

De nya råden börjar gälla första mars. Men mycket av innehållet hade Växjö kommun redan med i beräkningen när man valde att inte ha de allra minsta barnen på den här nya skolan. 

– Den här platsen är inte optimal för de små barn just med tanke på utemiljön. Därför valde vi att göra det till en 4-9-skola, säger Anna Tenje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.