Foto: Christian Hjortland / chrisphotodesign.org

SVTs meteorolog fängslad i Israel

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s meteorolog Joel Mellin från Gränna skulle semestra i Israel. Istället fängslades han av gränspolis i tre dagar och fick inte komma in i landet.

Joel Mellin och hans norska kompis hade sett fram emot många besök vid historiska platser, istället blev det stopp på flygplatsen i Tel Aviv.

Joel blev först insläppt, men de ville ställa fler frågor till hans kompis. Dessutom krävde gränspolisen att få se hur mycket kontanter de hade och när de inte hade tillräckligt blev det bekymmer.

När kompisen sedan nämnde att de skulle hälsa på hans syster blev det plötsligt stopp.

– På något sätt fick de för sig att systern vistades olagligt i landet. Det gör hon inte, men de kontrollerade aldrig det, utan tog med oss bort, berättar Joel.

Inlåsta i cell

De blev inlåsta i en cell under tre dagar utan sina pass eller tillhörigheter och med väldigt sparsamt med mat och vatten. Polisen sa att de kunde bli släppta om de visade upp en biljett hem. Men de fick ingen telefon eller dator för att kunna boka någon biljett.

– Klart man blev orolig och rädd. Dessutom blev vi besvikna när vi tänkte på allt vi planerat att göra och som nu togs bort ifrån oss. Vi kände oss ändå ganska starka tack vare vår kristna tro och att vi hade varandra, berättar han.

Vid ett tillfälle fick Joel lov att hämta några saker och då lyckades han få med sig sin mobiltelefon. Då kunde de skicka sms till föräldrarna, som kunde boka biljett. När de kunde visa den blev de släppta.

Funderar på skadestånd

I dag är Joel Mellin hemma i Gränna, där han vuxit upp. Han vilar ut i föräldrahemmet innan han ska jobba på SVT igen. Hans bild av gränspolisen i Israel är att de är oberäkneliga och att de gör lite som de vill.

Han funderar nu på att kräva skadestånd från Israel, men han har inte bestämt sig än. Förlorar han kan det bli dyrt. Närmsta året kommer han inte in i Israel, men han hoppas ändå att resan ska kunna bli av någon gång.

– Nästa gång ska vi ha gott om kontanter och bara prata om semester och turistandet så hoppas jag få uppleva det vi planerat, säger Joel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.